Type pigmentvlekken

Pigment
Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan uw haren, de iris van uw oog en aan uw huid. Pigment beschermt uw huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Als u lang in zon zit maakt de huid onder andere meer pigment aan, zodat u beter beschermd bent. Te veel in de zon is echter nooit gezond: een overdosis aan UV-straling verhoogt de kans op huidkanker en uw huid veroudert er sneller door. Bovendien kunnen de cellen die pigment maken ‘in de war raken’ waardoor u ophopingen van pigment krijgt: donkere vlekken op uw huid. Deze vlekken noemen we pigmentvlekken.

Ouderdomsvlekken
Ouderdomsvlekken (lentigo) komen veel voor. De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel een of meer van die bruinige vlekjes op de huid. Deze pigmentvlekjes ontstaan vooral op plekken waarmee u veel in de zon komt, zoals handruggen en gezicht. Ouderdomsvlekken worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd.

Purpura senilis
Een aandoening die wel eens wordt verward met ouderdomsvlekken is purpura senilis. Dit zijn ook donkere vlekjes die vooral voorkomen bij oudere mensen, maar worden niet veroorzaakt door een teveel aan pigment. Het zijn kleine bloeduitstortingen die ontstaan doordat de huid minder elastisch wordt met het ouder worden. 

Zwangerschapsmasker
Een andere vorm van overmatige pigmentvorming is het zwangerschapsmasker (melasma of chloasma). Een zwangerschapsmasker geeft donkere vlekken in het gezicht en soms in de nek. Bij donkere vrouwen zijn ze vaak juist wat lichter van kleur dan de omliggende huid. De vlekken komen vooral voor tijdens de zwangerschap, vandaar de benaming. Ze worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen. De vlekken zijn onschuldig en verdwijnen meestal weer geleidelijk na de bevalling. Als je het eenmaal een zwangerschapsmasker gehad hebt, heb je een grotere kans om er bij een volgende zwangerschap weer last van te krijgen. Ook is de kans groter om er bij het gebruik van de pil weer een te ontwikkelen.

Carmé Skin Clinic

Hobbemastraat 35
5143 GT Waalwijk
Telefoon: 06-28828609
E-mail: info@carmeskinclinic.nl
  • © 2014 Carmé Skin Clinic
  • Alle rechten voorbehouden